Blomman på bilden är en temynta, Monarda didyma.

Temyntan är egentligen ingen mynta, Mentha, och sprider sig inte lika våldsamt. Ursprungligen från Nordamerika.

Oswego-indianerna tillredde te av temyntan, sk oswego-te. Det påstås att de vita lärde sig av indianerna att dricka detta te i stället för vanligt te efter "the Boston tea party" år 1773.

Varmt Välkommen till min Blommiga Blogg!


Här kommer jag att visa vad som händer i min trädgård. Mina förberedelser inför sommarens blomning. Hur sommarens blomning blev.


Visa tokiga saker jag inhandlar på auktioner och loppis för att plantera mina ettåringar i, eller bara ha som lustiga inslag bland blommor och blad.


Men mest av allt kommer jag att lägga in bilder från min trädgård och omgivningen.

Translate

10 maj 2011

En nykomling bland vitsipporna



Alla mina egna bilder i bloggen är klickbara, så att det går att se dem i större format, men det visste ni säkert redan. 

Vi var in till byn i dag och handlade lite förnödenheter. På vägen dit passade jag på att fotografera en alldeles underbar vitsippsbacke, där alla sipporna var frodiga och fräscha. Förmodligen för att backen ligger i skugga större delen av dagen.



 Vitsippan, Anemone nemorosa', ja sippor överhuvudtaget, tillhör mina favoriter. De kommer ju med våren.



När jag kom hem kastade jag en blick ut över vitsipporna vi har i "gräsmattan". De håller på att tyna bort, mest för att det är så otroligt torrt. Ungefär mitt i, vid några staplade stenar lyste något blått. Trodde först att det var nästan överblommade vårstjärnor, men när jag kom nära såg jag att det var blåa vitsippor.

Blommorna är större än de vitas. En alldeles ljuvlig liten skönhet, som naturen själv har åstadkommit.

För att visa att den verkligen är blå, stoppade jag dit en vanlig vitsippa.



Vi har gulsippa, 'Anemone ranunculoides', i trädgården också, men den har jag själv satt dit för många år sedan. Fick ta med mig från en släktings trädgård, där den växer vild. Den trivs inte särskilt väl, eftersom den inte har förökat sig särskilt mycket på de närmare tio år den funnits där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar