Blomman på bilden är en temynta, Monarda didyma.

Temyntan är egentligen ingen mynta, Mentha, och sprider sig inte lika våldsamt. Ursprungligen från Nordamerika.

Oswego-indianerna tillredde te av temyntan, sk oswego-te. Det påstås att de vita lärde sig av indianerna att dricka detta te i stället för vanligt te efter "the Boston tea party" år 1773.

Varmt Välkommen till min Blommiga Blogg!


Här kommer jag att visa vad som händer i min trädgård. Mina förberedelser inför sommarens blomning. Hur sommarens blomning blev.


Visa tokiga saker jag inhandlar på auktioner och loppis för att plantera mina ettåringar i, eller bara ha som lustiga inslag bland blommor och blad.


Men mest av allt kommer jag att lägga in bilder från min trädgård och omgivningen.

Translate

19 januari 2012

Så här blev några av de nya sorterna jag sådde 2011

Jag börjar med Grusnejlikan 'Gypsy',  Gypsophila muralis . Den gjorde sig utmärkt i krukor och amplar, tillsammans med diverse petunior. Den verkar trivas bäst i full sol. De jag satte som kantväxt till rabatten i halvskuggigt läge utvecklades inte lika bra. De blev rätt glesa och taniga. Se sista bilden.
Nu, den jag gillade bäst. Rödmalvan 'Zebrina', Malva sylvestris . Den grodde fint och växte till sig till en kraftig rikblommande malva. En absolut favorit för mig framöver. Den blev också ett kärt fotoobjekt, eftersom den ter sig så olika i olika ljus.

Jag planterade den i halvskugga under äppelträdet, där jag också har myskmalva, Malva Moschata, både rosa och vit, alba. Dessvärre hade myskmalvan blommat över när 'Zebrinan' äntligen kom igång på allvar. Ska bli spännande att se hur det blir i år.

Hoppas bara att den överlever den märkliga vintern vi har haft och har. Annars har jag hamstrat fröer, så jag kan så nya.Malva Moscata


En annan nyhet för mig var Fjärilsblomster 'Tinkerbell Mixed', Schizanthus Pinnatus. Den tog god tid på sig att växa till och börja blomma. Framförallt de som hamnade i halvskugga.

Nu vet jag att de verkligen älskar sol.

Härliga färger blev det och jag gillar verkligen hur fantastiska de enskilda blommorna ser ut.

Det var lätt at ta frön, så det blir nog en hel del fjärilsblomster i år också.För att se inlägget från i våras, klicka här: Blomsterfrön jag fallit för i år, 2011

1 kommentar:

  1. Åhhhh vilka underbara blombilder! Jag längtar så tills vi har så där i våra trädgårdar igen!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera